RODO

SZANOWNI PAŃSTWO,

Dnia 25 maja 2018 r. zaczną obowiązywać nowe przepisy dotyczące ochrony danych osobowych. Zasady te zawarte są w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwanym w skrócie RODO – Rozporządzenie o ochronie danych osobowych lub GDPR – General Date Protection Regulation). Rozporządzenie to wprowadza jednolite prawo w zakresie ochrony danych osobowych we wszystkich państwach członkowskich Unii Europejskiej a więc również w Polsce.

Informacje i wytyczne dotyczące wdrożenia i stosowania RODO w jednostkach organizacyjnych Politechniki Białostockiej:

 

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Politechnika Białostocka, z siedzibą w Białymstoku, ul. Wiejska 45A, 15-351 Białystok (dalej Uczelnia). W celu skontaktowania się z Uczelnią, osoba, której dane osobowe są przetwarzane może napisać e-mail do Inspektora Ochrony Danych, na adres:
    iod [at] pb.edu.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celach promocyjnych na podstawie udzielonej przez Panią/Pana zgody.
  3. Pani/Pana wizerunek możemy udostępniać następującym podmiotom media współpracujące z Uczelnią, podmioty drukujące materiały informacyjne.
  4. Nie przekazujemy Pani/Pana danych poza teren Polski.
  5. Pani/Pana wizerunek przechowywany będzie do czasu wycofania udzielonej zgody.
  6. Zgoda udzielona przez Panią/Pana jest dobrowolna. W przypadku nie wyrażania zgody na fotografowanie oraz utrwalanie Pani/Pana wizerunku uprasza się o opuszczenie sali lub zgłoszenie odpowiedniej osobie.
  7. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych, otrzymywania ich kopii oraz z zastrzeżeniem przepisów prawa przysługuje prawo do:
    • cofnięcia udzielonej zgody, z zastrzeżeniem, że cofnięcie zgody nie będzie wpływać na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie Pani / Pana zgody przed jej wycofaniem,
    • usunięcia danych,
    • ograniczenia przetwarzania danych,
    • wniesienia sprzeciwu,
    • przenoszenia danych.

    Realizacja wyżej wymienionych praw odbywa się poprzez złożenie pisemnego podania do Uczelni.

  1. Przysługuje Pani/Panu prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie wizerunku jako danej osobowej narusza powszechnie obowiązujące przepisy w tym zakresie.
  2. Informujemy, że Administrator nie przetwarza podanych danych osobowych w sposób opierający się na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu.

Dokumentacja dot. wykorzystywania wizerunku jako danej osobowej

 

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Politechnika Białostocka, z siedzibą w Białymstoku, ul. Wiejska 45A, 15-351 Białystok (dalej Uczelnia). W celu skontaktowania się z Uczelnią, osoba, której dane osobowe są przetwarzane może napisać e-mail do Inspektora Ochrony Danych, na adres:
    iod [at] pb.edu.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu kontaktu.
  3. Pani/Pana dane osobowe nie będą udostępnione innym podmiotom, chyba że obowiązek taki wynikać będzie z przepisów prawa.
  4. Nie przekazujemy Pani/Pana danych osobowych poza teren Polski.
  5. Pani/Pana dane przechowywane do czasu wycofania udzielonej zgody.
  6. Podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest dobrowolne ale niezbędne do realizacji wskazanych celów, a brak ich podania uniemożliwi kontakt.
  7. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych, otrzymywania ich kopii oraz z zastrzeżeniem przepisów prawa przysługuje prawo do:
    • sprostowania danych,
    • cofnięcia udzielonej zgody, z zastrzeżeniem, że cofnięcie zgody nie będzie wpływać na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie Pani / Pana zgody przed jej wycofaniem,
    • usunięcia danych,
    • ograniczenia przetwarzania danych,
    • wniesienia sprzeciwu,
    • przenoszenia danych.

    Realizacja wyżej wymienionych praw odbywa się poprzez złożenie pisemnego podania do Uczelni.

  1. Przysługuje Pani/Panu prawo do wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych narusza powszechnie obowiązujące przepisy w tym zakresie.
  2. Informujemy, że Administrator nie przetwarza podanych danych osobowych w sposób opierający się na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu.
  1. Administartorem systemu monitoringu Pana/Pani danych osobowych jest Politechnika Białostocka z siedzibą w Białymstoku, ul. Wiejska 45A, 15-351 Białystok (dalej Uczelnia). W celu skontaktowania się z Uczelnią, osoba, której dane osobowe są przetwarzane może napisać e-mail do Inspektora Ochrony Danych, na adres:
    iod [at] pb.edu.pl
  2. Monitoring stosowany jest w celu ochrony mienia oraz zapewnienia bezpieczeństwa na terenie monitorowanym.
  3. Podstawą prawną przetwarzania jest prawnie uzasadniony interes Uczelni.
  4. Pani/Pana dane przechowywane będą przez okres 30 dni.
  5. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych, otrzymywania ich kopii oraz z zastrzeżeniem przepisów prawa przysługuje prawo do sprostowania danych, usunięcia danych,ograniczenia przetwarzania danych.
  6. Przysługuje Pani/Panu prawo do wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego.
  7. Informujemy, że Administrator nie przetwarza podanych danych osobowych w sposób opierający się na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu.
 

Inspektor Ochrony Danych

Na skróty
× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.