Klasa Konfucjańska PB zaprosiła na spotkanie online
09-12-2020
W spotkaniu uczestniczyło blisko 70 osób, nie tylko ze społeczności naszej uczelni, ale i naszego regionu oraz z całej Polski.
Program pierwszego spotkania, zatytułowanego „Kultura, tradycje, ciekawi ludzie” obejmował tradycyjną ceremonię parzenia herbaty, zwyczaj zaślubin w Chinach, sztukę jedzenia pałeczkami oraz historię Chińczyka, którego nie odstraszyły meandry j. polskiego.
Jako pierwsza wystąpiła lektorka Klasy Konfucjańskiej PB – Wang Meng, która opowiedziała słuchaczom m.in. o legendzie związanej z odkryciem herbacianego naparu w Chinach. Omówiła występujące rodzaje herbaty i ich właściwości, a co najważniejsze, zaprezentowała tradycyjną ceremonię parzenia herbaty na żywo dokładnie omawiając każdy krok tej procedury.
Kolejną prezentację przedstawiła druga z lektorek KK PB – Lu Weiwei. Pani Lu zaznajomiła słuchaczy ze zwyczajem zaślubin w Chinach, omawiając genezę każdej z towarzyszących mu tradycji. Uczestnicy spotkania mieli także okazję zobaczyć, jak obecnie wygląda połączenie tradycji z nowoczesnością na chińskim weselu.
Ze sztuką jedzenia pałeczkami zapoznał słuchaczy lektor Instytutu Konfucjusza w Opolu – Wang Hongquan. Pan Wang opowiedział m.in. o tym, skąd w Chinach wziął się zwyczaj jedzenia pałeczkami oraz jak ewaluował. Omówił zasady etykiety przy posługiwaniu się pałeczkami, a co więcej, zademonstrował jak poprawnie ich używać.
Podczas spotkania 3 grudnia wystąpił też gościnnie Szymon Du-Du Changxue, chiński student polonistyki na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Szymon opowiedział o swoich doświadczeniach związanych z nauką j. polskiego oraz pobytem w Polsce.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ze spotkania online na stronie Klasy Konfucjańskiej PB
Klasa Konfucjańska już dziś zaprasza na kolejne spotkanie z cyklu „Chiny z Klasą”. O jego terminie i sposobie dołączenia poinformuje na swojej stronie: pb.edu.pl/klasa-konfucjanska