Cook It Off, czyli Kulinarne potyczki na Politechnice
21-11-2018Sadza, dymdama, picanha, karniyarik, lazi ji , solomillo con salsa – to nazwy potraw, które przygotowywali studenci podczas Kulinarnych potyczek na Politechnice Białostockiej „Cook It Off”. W tak niezwykły sposób uczelnia włączyła się w obchody Ogólnopolskiego Dnia Erasmusa, który przypada 25 listopada. Na Politechnice Białostockiej kształci się obecnie 338 studentów z zagranicy.
Nasi zagraniczni studenci wcielili się w rolę szefów kuchni, którzy uczyli polskich kolegów przygotowywania charakterystycznych dla swoich krajów dań. Każda z dziesięciu czteroosobowych drużyn, złożonych z obcokrajowców i Polaków, miała godzinę na przyrządzenie oryginalnej potrawy. Studenci mieli do dyspozycji nowe kuchnie na wszystkich piętrach Domu Studenta Delta. Warto dodać, że w tym roku uczelnia wygospodarowała pieniądze i wyremontowała aż 40 kuchni we wszystkich akademikach przy ul. Zwierzynieckiej.
Do „Kulinarnych potyczek” zgłosili się studenci z Hiszpanii, Portugalii, Turcji, Zimbabwe, Ukrainy, Kirgistanu, Ghany, Uzbekistanu, Turcji, Rumunii, Chin i Francji. To uczestnicy programu Erasmus, umożliwiającego studiowanie na zagranicznych uczelniach oraz słuchacze międzynarodowych programów studiów: LogMan2 i Construction and Building Systems Engineering. Wspólnie z kolegami z Polski i członkami organizacji ESN (Erasmus Student Network) z radością i przy muzyce zabrali się za przygotowanie potraw. Niektóre drużyny podeszły metodycznie do podziału zadań i organizacji pracy, inne gotowały w „twórczej” atmosferze. A jury oceniało nie tylko walory smakowe, prezentację dania i sposób podania, ale także atmosferę i współpracę w kuchni. Prace drużyn oceniała komisja w składzie: rektor Politechniki Białostockiej prof. Lech Dzienis, prorektor ds. Kształcenia i Współpracy Międzynarodowej dr hab. inż. Marta Kosior-Kazberuk, prof. PB, zastępca kanclerza PB mgr Piotr Bubela, kierownik Biura ds. Współpracy Międzynarodowej mgr Małgorzata Malinowska-Czuprys, przewodnicząca ESN PB Joanna Zaremba.
Ostatecznie kosze regionalnych produktów i fartuchy „mistrzów kuchni” trafiły do drużyny złożonej ze studentów z Ghany, Uzbekistanu i Polski. Drugie miejsce w potyczkach „Cook It Off” zdobyła ekipa chińsko-polska, a trzecie ukraińsko-polska.
Kulinarne potyczki na Politechnice Białostockiej „Cook It Off” zorganizowano 20 listopada 2018 r. w pomieszczeniach kuchennych DS Delta. Była to pierwsza edycja wydarzenia, które w atrakcyjny sposób zintegrowało studentów z różnych krajów oraz pozwoliło poznać smaki różnych kuchni świata. Organizatorzy dziękują za wsparcie sponsorom: sieci sklepów Arhelan, Chorten oraz Restauracji Vanessa.
Więcej: pb.edu.pl/rodo