W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.

Zupa lagman wygrywa w międzynarodowym konkursie Cook It Off 2025 w Politechnice Białostockiej

21-11-2025
Lagman, tradycyjna uzbecka zupa z makaronem i mięsem to najlepsze danie tegorocznych potyczek kulinarnych w Politechnice Białostockiej. W konkursie Cook It Off 2025 potrawy charakterystyczne dla swoich krajów przygotowywali studenci z Polski, Chin, Hiszpanii, Turcji, Włoch i Zimbabwe.
 

W semestrze zimowym 2025/2026 Politechnika Białostocka gości blisko 400 studentów z zagranicy. Międzynarodową społeczność tworzą głównie uczestnicy Programu Erasmus+ z krajów Unii Europejskiej (KA131) oraz ponad 30 erasmusów spoza UE (KA171). Po wiedzę i niezapomniane doświadczenia przyjechało do nas także 80 studentów z Chin – słuchaczy Międzynarodowej Szkoły Inżynierskiej ISE, którą Politechnika Białostocka prowadzi wspólnie z Tianjin Chengjian University.

Zagraniczni studenci Politechniki Białostockiej wcielili się w rolę szefów kuchni i stanęli do rywalizacji na najlepsze danie narodowe. 20 listopada 2025 r. spotkali się w akademiku Gamma i wzięli udział w cyklicznej zabawie organizowanej przez ESN Politechniki Białostockiej oraz Osiedle Akademickie Politechniki Białostockiej.

Jak podkreśla Hubert Nowicki, wiceprezydent ESN PB, konkurs jest jedną z form integracji studentów.

– Chyba nic nie zbliża ludzi lepiej, jak wspólne gotowanie i próbowanie dań, które reprezentują kuchnię innego kraju – podkreśla Hubert Nowicki. – Jest przy tym dużo śmiechu, zabawy i opowiadania o tym, jak te smakołyki przygotowuje się w rodzinnych domach. Myślę, że Cook It Off to jedna z tych imprez, którą nasi goście zagraniczni będą długo wspominać, po powrocie na macierzyste uczelnie.

W tegorocznej edycji Cook It Off do kulinarnej rywalizacji stanęło 10 drużyn. W ich składzie byli studenci z Polski, Chin, Hiszpanii, Turcji, Włoch i Zimbabwe. Każda drużyna miała godzinę na przyrządzenie oryginalnej potrawy. Studenci gotowali w kuchniach na wszystkich piętrach Domu Studenta Gamma. Gotowe dania oceniało jury, biorąc pod uwagę nie tylko walory smakowe i prezentację dania, a także atmosferę i współpracę zespołu podczas przygotowywania potrawy (w końcu to impreza integracyjna!).

Tytuł mistrza smaku zdobyła drużyna REVATTI z Kazachstanu. Ich popisowe danie lagman to tradycyjna potrawa kuchni środkowoazjatyckiej. popularna również w Kazachstanie. Składnikami tej sycącej zupy jest makaron, kawałki mięsa (najczęściej baraniny lub wołowiny) oraz duszone warzywa, m.in. papryka, pomidory i cebula. Lagman udowodnił, że prostota i bogactwo smaku tradycyjnej kuchni potrafią zachwycić międzynarodowe podniebienia.

Drugie miejsce przypadło zespołowi ESN TEAM. Ich popisowe danie: placki ziemniaczane i dyniowe, podali z sosami: dyniowym, chrzanowym, pieczarkowym. Pycha!

Trzecie miejsce zajęli studenci z Włoch. Italy’ s Team przygotował parmigiana – czyli tradycyjne danie z regionów Sycylii, które w składzie ma smażonego bakłażana, przekładanego parmezanem i sosem pomidorowym. Ich zapiekance trudno było się oprzeć.

 

Konkurs „Cook It Off” organizuje ESN Politechniki Białostockiej oraz Osiedle Akademickie Politechniki Białostockiej. Wydarzenie wspierają Działy Współpracy Międzynarodowej Politechniki Białostockiej ze środków Programu Erasmus+.

 

Autor: Monika Rokicka

 

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z Cook It Off 2025 w Politechnice Białostockiej, 20 listopada 2025 r.