W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.

Cook It Off 2025, czyli kulinarne potyczki w Politechnice Białostockiej

19-11-2025
Zagraniczni studenci Politechniki Białostockiej wcielą się w rolę szefów kuchni. 20 listopada 2025 r. wraz z polskimi kolegami wezmą udział w „Cook it off” – konkursie przygotowywania charakterystycznych dla swoich krajów dań.
 

Erasmusi gotują w akademiku Politechniki Białostockiej

Zamiast wzorów i algorytmów, w ruch pójdą chochle i przyprawy! Do międzynarodowej rywalizacji smaków staną studenci z Chin, Hiszpanii, Turcji, Włoch i Zimbabwe. W konkursie „Cook It Off” będą starali się dowieść, że to ich narodowe potrawy zasługują na kulinarne złoto.

„Cook It Off” to cykliczne wydarzenie organizowane przez Erasmus Student Network Politechniki Białostockiej. Jak podkreśla Hubert Nowicki, wiceprezydent ESN PB, konkurs jest jedną z form integracji studentów.

– Chyba nic nie zbliża ludzi lepiej, jak wspólne gotowanie i próbowanie dań, które reprezentują kuchnię innego kraju – mówi Hubert Nowicki. – Jest przy tym dużo śmiechu i zabawy, opowiadania o tym, co smakuje, a czego za nic w świecie nie chce się nawet próbować. To jedna z wielu imprez, która sprawia, że nasi goście zagraniczni mają co wspominać po powrocie na swoje macierzyste uczelnie.

Studenci zagraniczni chętnie wybierają Politechnikę Białostocką, doceniając zarówno jej nowoczesną infrastrukturę, jak i ciepłą atmosferę. W rankingu „Perspektywy 2025” uczelnia zajęła pierwsze miejsce w Polsce w kategorii umiędzynarodowienie we wskaźniku wymiana studencka – studenci przyjeżdżający oraz ósme we wskaźniku wymiana studencka – studenci wyjeżdżający. W rankingu QS Europe University Rankings 2024 Politechnika Białostocka zajęła pierwsze miejsce w Polsce i 24. w Europie w kategorii wymiana studencka – przyjazdy.

W roku akademickim 2025/2026 kształcenie w naszej uczelni rozpoczęło blisko 400 studentów z zagranicy: 284 studentów Programu Erasmus+ z krajów KA131 (Unia Europejska), 31 studentów z krajów KA171 (spoza UE), 4 studentów na pełen cykl kształcenia (full time) oraz 84 studentów z Chin – słuchaczy Międzynarodowej Szkoły Inżynierskiej ISE, którą Politechnika Białostocka prowadzi wspólnie z Tianjin Chengjian University.

Kulinarne zmagania w Domu Studenta Gamma

Studenci Erasmusa, wspierani przez polskich kolegów z ESN PB, przygotują dania, których receptury wynieśli z własnych domów. Do rywalizacji zgłosiło się 10 drużyn (33 osoby).

Areną kulinarnych zmagań stanie się Dom Studenta Gamma (ul. Zwierzyniecka 8). Młodzi kucharze zbiorą się o godzinie 17:00, a następnie zajmą przydzielone kuchnie na 10 piętrach akademika. Na przygotowanie popisowego dania będą mieli godzinę.

Jury będzie oceniać potrawy wielowymiarowo. Pod uwagę weźmie nie tylko walory smakowe i prezentację dania, ale także atmosferę i współpracę panującą w kuchni (w końcu to impreza integracyjna!).

Zapraszamy do śledzenia kulinarnych talentów studentów Politechniki Białostockiej, którzy udowodnią, że międzynarodowa współpraca smakuje najlepiej!

Konkurs „Cook It Off” organizuje ESN Politechniki Białostockiej oraz Osiedle Akademickie Politechniki Białostockiej. Wydarzenie wspierają Działy Współpracy Międzynarodowej Politechniki Białostockiej ze środków Programu Erasmus+.

 

Monika Rokicka