W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.

Politechnika Białostocka wesprze technologie produkcji innowacyjnej żywności oraz zagospodarowania odpadów

12-11-2025
Politechnika Białostocka będzie współpracować w zakresie badań nad innowacyjnymi technologiami produkcji żywności oraz zagospodarowania odpadów poprodukcyjnych z największym ogólnopolskim producentem dań gotowych. Koordynacją współpracy zajmie się natureTECH Centrum Badań Produktów Naturalnych Politechniki Białostockiej.
 

natureTECH Centrum Badań Produktów Naturalnych Politechniki Białostockiej wesprze białostocką firmę – największego w Polsce producenta i dostawcę dań gotowych produkowanych pod marką Kuchnia Vikinga – między innymi badaniami innowacyjnych produktów na bazie surowców rolno-spożywczych oraz wsparciem rozwiązań technologii zagospodarowania powstających w procesie produkcyjnym odpadów.

Potencjał największej, publicznej uczelni technicznej w północno-wschodniej Polsce może wesprzeć firmę także w zakresie m.in.:

  • projektowania i badania innowacyjnych rozwiązań urządzeń do przetwarzania i obróbki surowców oraz produktów rolno-spożywczych,
  • projektowania i badania innowacyjnych rozwiązań technologii zagospodarowania odpadowych i ubocznych surowców opakowaniowych, socjalnych lub powstających przy produkcji produktów na bazie surowców rolno-spożywczych (roślinnych i zwierzęcych).

Studenci Politechniki Białostockiej zyskają także miejsce do odbywania ciekawych praktyk, staży oraz realizacji prac dyplomowych rozwiązujących aktualne potrzeby firmy, a naukowcy możliwość współpracy w zakresie badań nad innowacyjnymi technologiami.

Politechnika Białostocka dzięki bezpośrednim kontaktom z praktykami będzie mogła uzupełniać i rozwijać kształcenie na wybranych kierunkach (m.in. biotechnologia, agroekobiznes) o wizyty studyjne i wykłady branżowe dla studentów, a jednocześnie zaprojektować „szyte na miarę” krótkie formy kształcenia dla pracowników firmy zakończone certyfikatem lub mikropoświadczeniem.

Kuchnia Vikinga wsparła już stypendiami przemysłowymi studentów Wydziału Elektrycznego Politechniki Białostockiej. Absolwenci będą mogli znaleźć zatrudnienie w nowoczesnym, zautomatyzowanym zakładzie produkcyjnym.

 

Politechnika Białostocka wesprze największego w Polsce producenta i dostawcę dań gotowych produkowanych pod marką Kuchnia Vikinga

 

18 listopada 2025, godzina 11.00

 

Centrum Nowoczesnego Kształcenia Politechniki Białostockiej, ul. Zwierzyniecka 16

 

Udział zapowiedzieli:

  • dr hab. inż. Marta Kosior-Kazberuk, prof. PB, Rektor Politechniki Białostockiej
  • Łukasz Zielinko, członek zarządu firmy Wschodni Front sp. z o.o.
  • dr hab. Monika Kalinowska, prof. PB, Wydział Budownictwa i Nauk o Środowisku, natureTECH Centrum Badań Produktów Naturalnych Politechniki Białostockiej
  • dr hab. inż. Sławomir Obidziński, prof. PB, Wydział Budownictwa i Nauk o Środowisku, natureTECH Centrum Badań Produktów Naturalnych Politechniki Białostockiej
  • dr Ewa Zapora, Wydział Budownictwa i Nauk o Środowisku, natureTECH Centrum Badań Produktów Naturalnych Politechniki Białostockiej

opr. Jerzy Doroszkiewicz