Politechnika Białostocka wesprze technologie produkcji innowacyjnej żywności oraz zagospodarowania odpadów
12-11-2025
natureTECH Centrum Badań Produktów Naturalnych Politechniki Białostockiej wesprze białostocką firmę – największego w Polsce producenta i dostawcę dań gotowych produkowanych pod marką Kuchnia Vikinga – między innymi badaniami innowacyjnych produktów na bazie surowców rolno-spożywczych oraz wsparciem rozwiązań technologii zagospodarowania powstających w procesie produkcyjnym odpadów.
Potencjał największej, publicznej uczelni technicznej w północno-wschodniej Polsce może wesprzeć firmę także w zakresie m.in.:
- projektowania i badania innowacyjnych rozwiązań urządzeń do przetwarzania i obróbki surowców oraz produktów rolno-spożywczych,
- projektowania i badania innowacyjnych rozwiązań technologii zagospodarowania odpadowych i ubocznych surowców opakowaniowych, socjalnych lub powstających przy produkcji produktów na bazie surowców rolno-spożywczych (roślinnych i zwierzęcych).
Studenci Politechniki Białostockiej zyskają także miejsce do odbywania ciekawych praktyk, staży oraz realizacji prac dyplomowych rozwiązujących aktualne potrzeby firmy, a naukowcy możliwość współpracy w zakresie badań nad innowacyjnymi technologiami.
Politechnika Białostocka dzięki bezpośrednim kontaktom z praktykami będzie mogła uzupełniać i rozwijać kształcenie na wybranych kierunkach (m.in. biotechnologia, agroekobiznes) o wizyty studyjne i wykłady branżowe dla studentów, a jednocześnie zaprojektować „szyte na miarę” krótkie formy kształcenia dla pracowników firmy zakończone certyfikatem lub mikropoświadczeniem.
Kuchnia Vikinga wsparła już stypendiami przemysłowymi studentów Wydziału Elektrycznego Politechniki Białostockiej. Absolwenci będą mogli znaleźć zatrudnienie w nowoczesnym, zautomatyzowanym zakładzie produkcyjnym.
Politechnika Białostocka wesprze największego w Polsce producenta i dostawcę dań gotowych produkowanych pod marką Kuchnia Vikinga
18 listopada 2025, godzina 11.00
Centrum Nowoczesnego Kształcenia Politechniki Białostockiej, ul. Zwierzyniecka 16
Udział zapowiedzieli:
- dr hab. inż. Marta Kosior-Kazberuk, prof. PB, Rektor Politechniki Białostockiej
- Łukasz Zielinko, członek zarządu firmy Wschodni Front sp. z o.o.
- dr hab. Monika Kalinowska, prof. PB, Wydział Budownictwa i Nauk o Środowisku, natureTECH Centrum Badań Produktów Naturalnych Politechniki Białostockiej
- dr hab. inż. Sławomir Obidziński, prof. PB, Wydział Budownictwa i Nauk o Środowisku, natureTECH Centrum Badań Produktów Naturalnych Politechniki Białostockiej
- dr Ewa Zapora, Wydział Budownictwa i Nauk o Środowisku, natureTECH Centrum Badań Produktów Naturalnych Politechniki Białostockiej
opr. Jerzy Doroszkiewicz