Kulinarne potyczki na Politechnice
19-11-2019
Cachupa, ropa Vieja czy karniyarik? Która potrawa skradła serca jury? Kto wśród studentów zagranicznych studiujących na Politechnice Białostockiej jest najlepszym kucharzem? 19 listopada odbyły się Kulinarne potyczki na Politechnice Białostockiej „Cook it off”. Areną zmagań były kuchnie w akademiku Gamma.
To druga edycja wydarzenia, które zjednoczyło mieszkańców domów studenta Politechniki Białostockiej we wspólnej zabawie i gotowaniu rodzimych potraw narodowych. „Cook it off” tak spodobało się studentom zagranicznym i ich polskim kolegom, że ma szansę na stałe zagościć w kalendarzu imprez uczelnianych.
Studenci obcokrajowcy i polscy najlepiej integrują się we wspólnym działaniu. W naszym konkursie wcielają się w szefów kuchni, gotują, smakują i dzielą się smakami, które znają ze swoich domów. Zbierają punkty zarówno za dobrą atmosferę w kuchni i współpracę, jak i za wygląd i smak potrawy. A przy tym dobrze się bawią – wyjaśniała zasady „Cook it off” prorektor ds. współpracy międzynarodowej dr hab. inż. Marta Kosior-Kazberuk, prof. PB.
W tegorocznej edycji konkursu swoje umiejętności zaprezentowali studenci z: Albanii, Chin, Francji, Hiszpanii, Kuby, Portugalii, Turcji, Wysp Zielonego Przylądka, São Tomé and Príncipe (Wyspy Świętego Tomasza i Książęca) oraz Zimbabwe.
To tylko niewielka reprezentacja studentów obcokrajowców, którzy kształcą się na naszej uczelni. Rokrocznie na Politechnikę Białostocką przyjeżdża ich około 500 – podkreślała dr hab. inż. Marta Kosior-Kazberuk, prof. PB.
Każda z dziesięciu 4-osobowych drużyn, złożonych z obcokrajowców i Polaków, przygotowała oryginalną potrawę. Na ugotowanie posiłku mieli godzinę. Efekty ich pracy oceniła komisja w składzie: prorektor ds. współpracy międzynarodowej dr hab. inż. Marta Kosior-Kazberuk, prof. PB, kanclerz PB Sebastian Roszkowski, Katarzyna Kochaniak z Biura ds. Współpracy Międzynarodowej oraz Paula Ekonomiuk przewodnicząca Erasmus Student Network Politechniki Białostockiej.
Rywalizację na smaki wygrała drużyna reprezentująca Kubę. Jesus, który na co dzień studiuje na kierunku leśnictwo przygotował jedno z najbardziej tradycyjnych dań kubańskich – ropa vieja to kawałki wołowiny z dodatkiem czarnej fasoli, ryżu i manioku.
Na drugim miejscu uplasowała się drużyna w składzie: Rafael (student z Francji, który w ramach wymiany Erasmus+ studiuje inżynierię biomedyczną na Wydziale Mechanicznym ), Birhan (z Turcji, studiuje inżynierię środowiska na Wydziale Budownictwa i Nauk o Środowisku)) i Lucie (studentka z Francji, studiuje inżynierię środowiska). Wraz ze swoim polskim kolegą przygotowali filet mignon de porc.
Natomiast Akimil, który do Białegostoku przyjechał z Wysp Świętego Tomasza i Książęcej oraz Antonio z Portugalii (studenci Wydziału Inżynierii Zarządzania) przygotowali potrawę caril de frango i zajęli miejsce trzecie.
Kulinarne potyczki na Politechnice Białostockiej pozwoliły poznać kuchnie świata i zintegrować studentów z różnych krajów. Były też nietypowym sposobem świętowania Ogólnopolskiego Dnia Erasmusa, który przypada 25 listopada.
Erasmusi bardzo zainteresowali się tym projektem, ponieważ chcieli przedstawić swoją kulturę i zaprezentować dania charakterystyczne dla swojego kraju i regionu. Dlatego nie mieliśmy kłopotu z zebraniem składu drużyn do gotowania. Dodatkowo „Cook it off” został zauważony i wyróżniony przez ESN Polska. Nasza sekcja została nagrodzona w konkursie na najciekawsze wydarzenia organizowane przez oddziały ESN – podkreślała Paula Ekonomiuk przewodnicząca Erasmus Student Network Politechniki Białostockiej. Dodała także: „Cook it off” to jedna z wielu propozycji, które ESN PB przygotowuje dla studentów zagranicznych. Już przygotowujemy się do dorocznego spotkania z prezydentem Białegostoku przed świętami Bożego Narodzenia. Co roku bierzemy też udział w ogólnopolskich National Erasmus Games, czyli rozgrywkach sportowych w siatkówce, koszykówce i piłce nożnej.
Drugie kulinarne potyczki na Politechnice Białostockiej „Cook it off” przygotowali pracownicy Biura ds. Współpracy Międzynarodowej Politechniki Białostockiej oraz członkowie i wolontariusze Erasmus Student Network Politechniki Białostockiej.
Kulinarne potyczki na Politechnice Białostockiej „Cook it off” w relacji TVP3, Obiektyw 19.11.2019 r. (od 18.48)