W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.

Rekrutacja do udziału w “Generation Wine: Blending flavors and culture” BIP

04-06-2025

Zapraszamy studentów Wydziału Inżynierii Zarządzania Politechniki Białostockiej, w szczególności kierunków turystyka i rekreacja oraz zarządzania do udziału w rekrutacji na Blended Intensive Programme pt. “Generation Wine: Blending flavors and culture” organizowanego przez Escola Superior de Hotelaria e Turismo Politecnico do Porto (ESHT) (Porto, Portugalia).

 

Termin: zajęcia stacjonarne w Escola Superior de Hotelaria e Turismo Politecnico do Porto (ESHT) w dniach 23-27/06/2025 roku, zajęcia online przed 23/06/2025 roku

 

Opis BIP:

Program BIP jest wprowadzeniem studentów turystyki i hotelarstwa z pokolenia Z w świat wina i kultury winiarskiej poprzez interaktywne podejście oparte na design thinking, które wspiera kreatywność, ciekawość oraz naukę poprzez doświadczenie. Uczestnicy będą poznawać historię, proces produkcji oraz aspekty sensoryczne wina, angażując się jednocześnie w działania praktyczne, które kładą nacisk na rozwiązywanie problemów, innowacyjność i zrównoważony rozwój w branży winiarskiej. Celem kursu jest pogłębienie uznania uczestników dla wina i kultury winiarskiej, rozwinięcie umiejętności krytycznej oceny doświadczeń związanych z winem oraz inspirowanie innowacyjnych rozwiązań mających na celu uczynienie kultury wina bardziej atrakcyjną dla młodszych pokoleń. Poprzez integrację opowiadania historii, projektów zespołowych i rzeczywistych studiów przypadków, kurs ten umożliwia studentom tworzenie nowatorskich koncepcji kształtujących przyszłość postrzegania wina oraz praktyk w branży.

 

Stypendium na wyjazd

3 zakwalifikowanych studentów otrzyma wsparcie finansowe z projektu Erasmus+ KA131-2023 na pobyt w Porto w wysokości 395 € (79 € na dzień). W przypadku podróży GREEN TRAVEL (autobusem, pociągiem, carpooling itp.) uczestnicy otrzymają dodatek 50 €.*

Studenci otrzymujący stypendium socjalne na PB lub posiadający orzeczenie o niepełnosprawności dodatkowo otrzymają 100 € wsparcia indywidualnego oraz ryczałt 360 € na koszty podróży samolotem. W przypadku podróży ekologicznymi środkami transportu studenci o mniejszych szansach otrzymają ryczałt w wysokości 410 €.*

*Podane stawki mogą ulec zmianie w zależności od dysponowanych środków finansowych.

 

Regulamin rekrutacji do Blended Intensive Programme pt. “Generation Wine: Blending flavors and culture”

  1. Warunkiem udziału w postępowaniu rekrutacyjnym jest zapoznanie się z niniejszym Regulaminem, akceptacja jego warunków oraz wypełnienie elektronicznego formularza dostępnego na stronie https://forms.gle/TT1VYhX5oWpmhnUB7 
  2. Uczestnictwo w postepowaniu rekrutacyjnym oznacza zgodę na zapisy niniejszego Regulaminu.
  3. Liczba miejsc: 3.
  4. Kryteria kwalifikacji uczestników BIP:

a) status studenta PB (studia stacjonarne, niestacjonarne, pierwszego, drugiego stopnia, doktoranci),

b) średnia ocen z poprzedniego semestru studiów,

c) brak długu ECTS,

d) nie przebywanie na urlopie na kierunku, z którego student wyjeżdża na BIP,

e) brak kary dyscyplinarnej,

f) przynależność do Studenckiego Koła Naukowego Wydziału Inżynierii Zarządzania PB, potwierdzona zaświadczeniem podpisanym przez opiekuna koła,

g) znajomość języka angielskiego na poziomie co najmniej B2, potwierdzona oświadczeniem studenta w formularzu rekrutacyjnym.

5. Informacje, o których mowa w punkcie 4 od pkt. a do pkt. e zostaną potwierdzone w Dziekanacie Wydziału Inżynierii Zarządzania PB.

6. W przypadku zgłoszenia się większej liczby chętnych niż liczba dostępnych miejsc, zostanie utworzona lista rankingowa na podstawie średniej ocen. Średnia ocen zostanie podwyższona o 0,5 pkt w przypadku członkostwa w kole naukowym, zgodnie z zaświadczeniem, o którym mowa w p. 4 pkt. f.

7. Postępowanie rekrutacyjne odbywa się dwuetapowo:

a) pierwszy etap – przyjmowanie zgłoszeń na platformie Google Forms pod linkiem https://forms.gle/TT1VYhX5oWpmhnUB7 zgodnie z poniższym harmonogramem:

– ogłoszenie rekrutacji: 04.06.2025  

– dostępność formularza: od 04.06.2025 godz. 14:30 do 06.06.2025 godz. 12:00.

– posiedzenie komisji rekrutacyjnej: 06.06.2025

– zakończenie pierwszego etapu i ogłoszenie wyników droga mailową poszczególnym kandydatom: 06.06.2025,

b) drugi etap – osoby przyjęte w pierwszym etapie postępowania rekrutacyjnego dostarczają do MUM „Zgłoszenie do udziału w krótkoterminowej mobilności w ramach programu BIP” (zał. nr 5 do Regulaminu organizacji studenckiej wymiany międzynarodowej na PB w ramach programu Erasmus+ (Zarządzenie nr 63/2024)). Dalsza procedura odbywa się zgodnie z ww. zarządzeniem.

 

Kontakt: Dział Mobilności i Obsługi Umów Międzynarodowych, erasmus.studenci@pb.edu.pl
tel. 85 746 90-44

 

Dokumenty do rekrutacji:

Oświadczenie studenta

Zgloszenie do udzialu w krotkoterminowej mobilnosci (dopiero po przejściu do drugiego etapu!)

Informacja-Administratora-w-zwiazku-z-przetwarzaniem-danych-osobowych

 

Inne przydatne informacje:

Ulotka BIP Generation Wine