W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.

Wizyta pracowników Wydziału Mechanicznego PB na Dokuz Eylül University w Izmirze (Turcja)

27-06-2025
W dniach 26–30 maja 2025 r. dr inż. Rafał Grądzki oraz dr inż. Karol Golak z Wydziału Mechanicznego Politechniki Białostockiej odwiedzili Dokuz Eylül University w Izmirze, Turcja.

Podczas wizyty dr inż. Rafał Grądzki poprowadził zajęcia dotyczące praktycznego projektowania i symulacji pneumatycznych układów sterowania w programie FluidSIM, natomiast dr inż. Karol Golak omówił zagadnienia związane z programowaniem obrabiarek CNC oraz symulacją obróbki przy użyciu oprogramowania SolidCAM.
W trakcie spotkań z pracownikami oraz studentami Wydziału Mechanicznego przedstawiono ofertę dydaktyczną Wydziału Mechanicznego PB oraz omówiono, w jaki sposób funkcjonują Studenckie Koła Naukowe. Poruszono także temat możliwości finansowania i udziału w projektach oraz badaniach naukowych realizowanych wspólnie przez obie uczelnie. Wraz z pracownikami uczelni rozmawiano również na temat realizacji i organizacji międzynarodowych staży akademickich.
Pracownicy Wydziału Mechanicznego PB mieli okazję odwiedzić laboratoria oraz zapoznać się z urządzeniami wykorzystywanymi w zajęciach dydaktycznych i projektach studenckich. Przedstawione rozwiązania uwidoczniły mocne strony konstrukcji tworzonych przez studentów oraz potencjał do przyszłej współpracy przy opracowywaniu nowych projektów.
Dzięki uprzejmości gospodarzy mieli również możliwość poznania historii regionu Izmiru, zwiedzenia jego najciekawszych miejsc oraz skosztowania wyjątkowych potraw lokalnej kuchni.
Wyjazd odbył się w ramach programu Erasmus+ Staff Mobility.


Dofinansowane przez Unię Europejską

Sfinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej. Unia Europejska nie ponosi za nie odpowiedzialności.