W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.

Wydarzenie upowszechniającego projekt EduNUT

23-01-2025

16 stycznia 2025 roku zorganizowane zostało wydarzenie upowszechniające projekt EduNUT – Futures Literacy on Food Nutrition and Sustainable Food Systems for School Education, realizowany w Politechnice Białostockiej w ramach programu Erasmus+. Spotkanie miało na celu zaprezentowanie wyników projektu oraz przybliżenie uczestnikom zasobów edukacyjnych wspierających nauczanie o równoważonych systemach żywnościowych.
Wydarzenie zgromadziło szeroką grupę uczestników – zarówno uczniów i studentów, jak i nauczycieli zainteresowanych innowacyjnymi metodami nauczania. Spotkanie rozpoczęło się powitaniem uczestników, po którym przedstawiono partnerstwo, cele i założenia projektu. W kolejnych punktach programu zaprezentowano zasoby dostępne na stronie internetowej projektu FoodEducation.eu oraz przykłady dobrych praktyk edukacyjnych, które mogą być wykorzystane w szkołach w zakresie edukacji dotyczącej zrównoważonego żywienia.
Uczestnicy mieli również okazję zapoznać się z gotowymi konspektami lekcji, które wspierają nauczycieli w wprowadzaniu tematyki zrównoważonych systemów żywnościowych do zajęć. Duże zainteresowanie wzbudziła prezentacja kursu „Food Literacy MOOC” – innowacyjnego narzędzia online, które wspiera edukację o równoważonym żywieniu, oferując ciekawe materiały i praktyczne rozwiązania.
W ramach podsumowania podkreślono wagę projektu dla kształtowania świadomości przyszłych pokoleń w zakresie zrównoważonych systemów żywnościowych i odpowiedzialnego podejścia do żywienia. Wydarzenie było okazją do wymiany doświadczeń i inspiracji zarówno dla młodych uczestników, którzy mogli poszerzyć swoją wiedzę na temat przyszłości żywności, jak i dla nauczycieli, którzy wyrazili zainteresowanie implementacją zaprezentowanych materiałów w swojej codziennej pracy edukacyjnej.