W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.

Smaczne

Jeśli nie próbowaliście żurku, to jeszcze niewiele wiecie o polskiej kuchni. Jest to typowo polska zupa z dodatkiem białej kiełbasy i wędzonego mięsa, zawsze podawana z jajkiem gotowanym na twardo.

Ale podstawowym składnikiem żurku jest zakwas, który musi postać w wodzie z przyprawami przez około 5 dni, żeby sfermentować. Brzmi to dziwnie? Cóż, po prostu skosztujcie tej gęstej, kremowej, cudownie kwaśnej zupy!

Czasami jest podawana w wykwintny sposób, w okrągłych bochenkach chleba wydrążonych na kształt miseczki.

 

If you haven’t tasted żurek, you don’t know much about Polish cuisine. It is uniquely Polish soup made with white sausage and smoked meat, always served with hard boiled eggs.

But its basic ingredient is rye flavour bread starter (zakwas) that needs to be left to ferment in seasoned water for about 5 days. Sounds weird? Well, wait until you try this thick, creamy and delightfully sour soup!

Occassionally, it is served in a fancy way, in a round loaf of bread hollowed into a bowl.

 

fot. Adobe Stock                                                                                                                                fot. Radosław Drożdżewski, CC BY-SA 3.0