W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.

SMACZNE

Pączki to jeden z najbardziej tradycyjnych i ulubionych polskich deserów.

Tradycja smażenia pączków z nadzieniem owocowym lub różanym sięga początków XVIII wieku. Ale najwięcej pączków zjadamy w Tłusty Czwartek, czyli w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Wtedy smakują najlepiej! Przesąd głosi, że kto nie zje pączka w Tłusty Czwartek, spotka go nieszczęście w nadchodzącym roku.

Szacuje się, że ok. 100 milionów pączków zjadamy tylko w ten jeden dzień!

 

Pączki  – or Polish doughnuts – is one of the most traditional and favourite Polish desserts.        

The tradition of frying doughnuts with fruit or rose filling dates back to the early 18th century. But most doughnuts we eat on Fat Thursday (Tłusty Czwartek), which is the last Thursday before the Great Lent. They taste best on that day. There is a common superstition that if you don’t eat a doughnut on Fat Thursday, you’ll have bad luck at some point during the year.

It is estimated that 100 million doughnuts are consumed every year just on this one day!

fot. Depositphotos     fot. A.J. Domurat        fot. Adobe Stock