W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.

Ciekawe

Czy wiecie, że co czwarte jabłko na europejskich stołach pochodzi z naszego kraju?

Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej i trzecim największym na świecie, za Chinami  i USA. Udział Polski w światowej produkcji jabłek wynosi 5 %, a w UE 27%.

Jabłka to również nasze ulubione owoce: statystyczny Polak rocznie zjada ich ok. 12-14 kg.

Około 40% polskich jabłek pochodzi z sadów z okolic Grójca, w centralnej części Polski (rozległy obszar na południe od Warszawy). Tradycje sadownicze mają tam ponad 500 lat, głównie dzięki unikalnym warunkom glebowym oraz klimatycznym, co sprawia, że jabłka są o 5% bardziej rumiane i kwaśniejsze niż te same odmiany z innych regionów.

Obecnie marka „grójeckie jabłka” obejmuje 27 odmian jabłek, m.in. Jonagold, Golden Delicious, Szampion, Red Jonaprince, Mutsu, Gala, Gloster i Lobo.