W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.

Nasze badania

Badania 2024
Ogólne informacje:

Grupa: Marek Beardi, Georg Mohaupt, Alexei Adeagbo, Kamila Matuk, Julian Żmojda
Kurs: STEM-wymiana Polska-Niemcy
Nauczyciel: Pan Dannat (grupa niemiecka) i Pani Smolewska (grupa polska)

Cel badań:

Chcemy zbadać wpływ naturalnych trucizn (takich jak poinsecja) oraz trucizn i zanieczyszczeń wytwarzanych przez człowieka na rośliny. Jeśli to możliwe, gleba, w której rosną rośliny, powinna zostać zanieczyszczona. Następnie sprawdzimy i udokumentujemy wzrost roślin w tej glebie, dowiadując się, co dokładnie jest szkodliwe, a może nawet pomocne dla roślin.

Pytanie naukowe:

Jak zatrucie gleby różnymi substancjami pochodzenia ludzkiego i roślinnego wpływa na wzrost pszenicy?
Hipoteza:
Zakładamy, że trucizny wytwarzane przez człowieka będą miały gorszy wpływ na rośliny niż trucizny naturalne, ponieważ
Proces eksperymentalny:
Ekstrakcja substancji roślinnych
zbieranie materiału roślinnego
cięcie i rozbijanie go
napełnić szklanki dżemem
zalać wodą (poinsecja: gorąca woda)
ponownie rozbić i wstrząsnąć
wypełnij siedem doniczek ziemią i dodaj dwie warstwy trującego materiału
oznaczyć doniczki etykietami (do późniejszego rozróżnienia)
zmiel ok. 5 g ołowiu i aluminium i wsyp je do doniczek
zbadaj właściwości gleby

Lista materiałów:

– moździerz
– noże
– garnki szklane
– zlewka
– deska do krojenia
– pszenica
– czysta woda
– gleba
– trucizny z roślin
– poinsecja (liście i łodygi)
– bluszcz (liście i łodygi)
– orzech włoski (korzenie)
– trucizny wytwarzane przez człowieka
– proszek aluminiowy
– proszek ołowiowy
– płyn do mycia naczyń

Prezentacja polskich uczniów na temat ich badań