W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.

“Culture, traditions, interesting people” – the first Chinese cultural event online

09-12-2020

3 grudnia 2020 odbyło się pierwsze spotkanie online z cyklu „Chiny z Klasą”, pt. „Kultura, tradycje, ciekawi ludzie”. Prezentacje przedstawili lektorzy j. chińskiego z Klasy Konfucjańskiej PB oraz zaproszeni goście.

 

W spotkaniu online wzięło udział ok. 70 osób, nie tylko ze społeczności naszej uczelni i naszego regionu, ale z całej Polski.

Program pierwszego spotkania, zatytułowanego „Kultura, tradycje, ciekawi ludzie” obejmował tradycyjną ceremonię parzenia herbaty, zwyczaj zaślubin w Chinach, sztukę jedzenia pałeczkami oraz historię Chińczyka, którego nie odstraszyły meandry j. polskiego.

Jako pierwsza wystąpiła lektorka Klasy Konfucjańskiej PB – Wang Meng, która opowiedziała słuchaczom m.in. o legendzie związanej z odkryciem herbacianego naparu w Chinach, omówiła występujące rodzaje herbaty i ich właściwości, a co najważniejsze, zaprezentowała tradycyjną ceremonię parzenia herbaty na żywo dokładnie omawiając każdy krok tej procedury.

Kolejną prezentację przedstawiła druga z lektorek KK PB – Lu Weiwei. Pani Lu zaznajomiła słuchaczy ze zwyczajem zaślubin w Chinach, omawiając genezę każdej z towarzyszących mu tradycji. Uczestnicy spotkania mieli także okazję zobaczyć jak obecnie wygląda połączenie tradycji z nowoczesnością na chińskim weselu, oglądając krótki reportaż ślubny z rodzinnego archiwum lektorki. W ramach dodatkowej rozrywki, a przy tym podsumowania przyswojonej wiedzy, wszyscy słuchacze mogli się sprawdzić w quizie na żywo.

Ze sztuką jedzenia pałeczkami zapoznał słuchaczy, zaproszony gościnnie lektor Instytutu Konfucjusza w Opolu – Wang Hongquan. Lektor IK opowiedział m.in. o tym, skąd w Chinach wziął się zwyczaj jedzenia pałeczkami oraz jak ewaluował. Pan Wang omówił zasady etykiety przy posługiwaniu się pałeczkami, a co więcej, zademonstrował jak poprawnie ich używać.

Ostatnim wystąpieniem była prezentacja, zaproszonego gościnnie Szymona Du – Du Changxue, chińskiego studenta polonistyki na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Szymon opowiedział o swoich doświadczeniach związanych z nauką j. polskiego oraz pobytem w Polsce.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ze spotkania online.