„Kultura, tradycje, ciekawi ludzie”, czyli pierwsze spotkanie online z cyklu „Chiny z Klasą”
09-12-2020
W spotkaniu uczestniczyło blisko 70 osób, nie tylko ze społeczności naszej uczelni, ale i naszego regionu oraz z całej Polski.
Program pierwszego spotkania, zatytułowanego „Kultura, tradycje, ciekawi ludzie” obejmował tradycyjną ceremonię parzenia herbaty, zwyczaj zaślubin w Chinach, sztukę jedzenia pałeczkami oraz historię Chińczyka, którego nie odstraszyły meandry j. polskiego.
Jako pierwsza wystąpiła lektorka Klasy Konfucjańskiej PB – Wang Meng, która opowiedziała słuchaczom m.in. o legendzie związanej z odkryciem herbacianego naparu w Chinach, omówiła występujące rodzaje herbaty i ich właściwości, a co najważniejsze, zaprezentowała tradycyjną ceremonię parzenia herbaty na żywo dokładnie omawiając każdy krok tej procedury.
Kolejną prezentację przedstawiła druga z lektorek KK PB – Lu Weiwei. Pani Lu zaznajomiła słuchaczy ze zwyczajem zaślubin w Chinach, omawiając genezę każdej z towarzyszących mu tradycji. Uczestnicy spotkania mieli także okazję zobaczyć jak obecnie wygląda połączenie tradycji z nowoczesnością na chińskim weselu, oglądając krótki reportaż ślubny z rodzinnego archiwum lektorki. W ramach dodatkowej rozrywki, a przy tym podsumowania przyswojonej wiedzy, wszyscy słuchacze mogli się sprawdzić w quizie na żywo.
Ze sztuką jedzenia pałeczkami zapoznał słuchaczy, zaproszony gościnnie lektor Instytutu Konfucjusza w Opolu – Wang Hongquan. Lektor IK opowiedział m.in. o tym, skąd w Chinach wziął się zwyczaj jedzenia pałeczkami oraz jak ewaluował. Pan Wang omówił zasady etykiety przy posługiwaniu się pałeczkami, a co więcej, zademonstrował jak poprawnie ich używać.
Ostatnim wystąpieniem była prezentacja, zaproszonego gościnnie Szymona Du – Du Changxue, chińskiego studenta polonistyki na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Szymon opowiedział o swoich doświadczeniach związanych z nauką j. polskiego oraz pobytem w Polsce.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ze spotkania online.