Uzupełnienie do zarządzenia w sprawie organizacji kształcenia w PB

16-10-2020
Szanowni Państwo,

pragnę odnieść się do komentarzy, które pojawiły się po opublikowaniu Zarządzenia nr 1202.

Najważniejsze są dla nas: bezpieczeństwo oraz utrzymywanie jakości kształcenia. Jesteśmy uczelnią techniczną, w której kształcenie inżynierów opiera się głównie na zajęciach praktycznych, dlatego chcemy organizować je w murach PB i dostosowujemy się do wszelkich wymogów bezpieczeństwa.

W trakcie wiosennego lockdownu, wielu studentów skarżyło się, że zdecydowanie brakuje im zajęć stacjonarnych, szczególnie praktycznych.

Teraz – wykłady, lektoraty, seminaria oraz ćwiczenia audytoryjne prowadzone są zdalnie. Natomiast zajęcia, praktyczne realizowane na uczelni, cechuje podział na niewielkie grupy. Dołożyliśmy starań, by zasady bezpiecznego zachowania były widoczne i jasno określone: przy salach pojawiły się informacje, ile osób może w nich przebywać zgodnie z reżimem sanitarnym, w każdej udostępniamy środki do dezynfekcji rąk. W pomieszczeniach, gdzie dystans społeczny nie może być zachowany – stanowiska oddzielone są specjalnymi przegrodami.

Zarządzenie, które obowiązuje od soboty, 17 października, dopuszcza zmianę trybu prowadzenia poszczególnych zajęć, w celu dostosowania ich do specyfiki przedmiotu, stosowanych metod dydaktycznych itp. Chodzi o zorganizowanie efektywnego kształcenia w bezpieczny sposób.

Robimy wszystko co w naszej mocy, by dbać o dobro i zdrowie naszych studentów, profesjonalnie wypełniając jednocześnie misję, którą mamy wobec nich jako uczelnia.

Rektor Politechniki Białostockiej
dr hab. inż. Marta Kosior-Kazberuk, prof. PB

Na skróty
× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.